Историята на Джо Уидър

Историята на Джо Уидър

Вдъхновени от биографичния филм за откривателя на бодибилдинга –Джо Уидър (Bigger 2018) ви предоставяме повече информация за него.
Поради своята височина от 167 см и тегло от 52 кг. в юношеските си години Джо често бил ограбван от своите връстници, което го навело на мисълта да тренира борба. Треньорът, когото той помолил да го вземе, му отказал, понеже смятал, че младежът няма да се справи. Тогава бъдещият фитнес гуру се снабдил с една ос и две колела от едно трамвайно депо и от тях направил щанга. Започнал, откъдето започнали всички в онези години. От дворовете и мазетата.
Джо Уидър е роден на 29-ти ноември, 1920 в Монреал, Канада. Това е възприетата версия, тъй като архивът е изгорял при пожар и точната дата на рождението му не е съхранена, но според различните източници тя варира до 1922 г.
Желаейки да сподели със света своят опит, Джо първо започнал създаването на издателската си империя. Само седемнадесетгодишен той изпечатал и пуснал на пазара първото си списание “Вашата физика” с много малък тираж, което бързо се разпродало поради желанието за тренировки и гладът на пазара за такава литература. Списанието е било преименувано няколко пъти и е най-успешното издание в кариерата му. Последното му название е популярно и у нас. То е “Мускули и Фитнес”.
Не свършва тук обаче неговата издателска дейност; Джо има редица други списания по темата, като “Да живееш здравословно”, “Здравословна бременност”, “Флекс”, “Мускулна сила”, “Мистър Америка” и редица други. Той е абсолютен пионер в изданията за културизъм и фитнес, успял да покрие много и най-различни ниши.
Освен списанията Джо е издал и няколко книги. Първата и най-известна от тях е “Системата на Уидър за бодибилдинг”, публикувана 1981, а последната е в съавторство с брат му, Бен “Братя от метал” от 2006 г. Джо Уидър също така е създал собствена линия спортно и домашно облекло, а освен това е и голям производител на хранителни добавки.

Визията за спорта

Характерен за него е холистичният подход. Той първи разглежда бодибилдинга като съвкупност от тренировка, хранене и почивка и първи обвързва резултатите не само с тренировката, но с умствената ангажираност и психическото натоварване. Към всичко това на сметката му трябва да пишем и тренирането на най-великите културисти и, разбира се, основаването на емблематични състезания като Мистър и Мис Олимпия и състезанието за ветерани Мастърс Олимпия.
Времето на Уидър завинаги ще остане като епоха в бодибилдинга. Много от методите му са спорни, самият той е сядал на подсъдимата скамейка заради съмнения в некоректна реклама на суплементите му, невярно съдържание и лъжливи обещания, но е факт, че по един или друг начин той превърна културизма от занимание по мазетата в световноизвестен спорт.
Тренировъчни принципи
Тренировъчните принципи на Джо са свръхпопулярни и се използват и днес. Той създаде основите на науката за бодибилдинга. Първият принцип, който системата на Уидър даде, е изолацията. Изолирането и тренировката на определени, отделни мускулни групи и концентрирането върху тях е първият и съвременен принцип на бодибилдинга. Идеите на Уидър не се ограничават само в това, неговата система препоръчва изоставащите мускулни групи да бъдат наблегнати в тренировката. Този принцип става известен като тренировъчен приоритет.
Като разновидност на изолацията авторът е развил принципа на предварителната умора. Казано с други думи, при комплекснонатоварващи упражнения като мъртва тяга или лег е възможно малка мускулна група да “фалира” преди целевата – като гърди или гръбен разгъвач; следователно трениращият е добре да тренира предварително за този мускул, за да е сигурно, че той ще бъде трениран до границата на умората.
Принципът на пирамидата е познат на всеки билдър. Той предполага увеличаване на работната тежест за сметка на намаляване на повторенията в тренировката; по този начин едновременно мускулната група се загрява и се подготвя за идващото увеличено натоварване, без да се претоварва. Принципът е подходящ за най-различни тренировки, като най-често ще го срещнем в силовите или мускулно изграждащите тренировки.
Тренировъчните серии не са принцип, но са философия, изработена от Уидър в подробности като комбиниране на сериите. Той за пръв път прокарва суперсериите, гигантските серии, както и комбинирането на мускулни групи антагонисти и протагонисти в една и съща серия. Той споменава и дроп сериите, както и следи за интензитета на тренировката: съкращаване на почивките между сериите и увеличаване на последните. Сериите и политиката към тях и то – разнообразната политика към тях са в центъра на Уидъровите принципи.
Уидър прокарва и т.нар. “инстинктивна тренировка”, т.е. самонаблюдение по време на работа и промяна на тренировката според общото физическо и психическо състояние. Факт е обаче, че на повечето от тези принципи Уидър не е изобретател, а първи публикатор, популяризатор. Те са част от по-стари и използвани вече тренировъчни системи.

Хранене и почивка

Уидър прокарва идеята за здравословното хранене като научен, а не фитнес подход, т.е. прилагане в спорта на научни и доказани методики. И най-важното, здравословно, а не самоцелно и еднозначно за растеж. Това и се опитва той да прокара през целия си живот. За съжаление в неговото време науката за храненето е едва прохождаща и принципите му са “белязани” от популярната в онези години “омраза” към мазнините. Неговата диета включва умело балансирани въглехидрати и белтъчини, основно, също така витамини и микроелементи и добавки от естествени източници. По-късно тази негова настройка е видима и във фитнес продуктите му.
По негово време започва да се проумява, че почивката е неразделна част от растежа, че всъщност именно по време на почивката мускулът расте. Този принцип Уидър прилага при изграждане на сплит системите си, балансирани, с 3 до 5 тренировки седмично. На практика неговите системи дават всичко в бодибилдинга за десетилетия. Неговата тренировка, чиито антагонист са тренировките на братя Менцер, е всъщност най-популярният фитнес и бодибилдинг подход сред любители и професионалисти в течение на много години.

Треньорска кариера

В списъка с тренирани от Уидър културисти ще познаем много имена. Пръв сред тях разбира се е настоящият губернатор на Калифорния, Арнолд Шварценегер, някога чужденец, приет в САЩ само благодарение на Джо Уидър. В списъка още ще срещнем имена като Майк Катц, Джак Делингер, Рей Шефър и много други.
Много културисти са възприели тренировъчната система на Уидър (или части от нея), без да са тренирани лично от него. Но най-важните стъпки в треньорската му кариера са самите състезания. Той е основател на най-известните дисциплини и организации в съвременния културизъм. Нека споменем някои по-важни дати:
През 1946 Джо основава международна федерация по културизъм и фитнес (IFBB). Сега страните членки са 176.
Същата година е организирано първото състезание по културизъм, Мистър Канада.
През 1965 двамата братя организират първото състезание Мистър Олимпия, сега световен бодибилдинг форум.
Доста по – късно, през 1980 Джо подпомага провеждането на първото състезание Мис Олимпия.
Както виждаме значението на Уидър за професионалния спорт е ключово и не е чудно, че много атлети са минавали или искали да преминат през школата му. През миналата година светът завинаги се прости с брата Бен Уидър. И макар че Джо вече е стар – при всички положения между 85 и 90 години – и на официалните мероприятия се налага да бъде подпомаган, той все още носи излъчването и пламъкът в очите от младите години. Защото не силата, не мускулите, не дълголетието и не шампионите са неговото истинско постижение във спорта.
Независимо дали приносът на братята ще бъде превъзнесен и възвеличен или пък отречен от бъдещите открития и забравен, пламъкът и духът, които те раздухаха, няма да угаснат; те ще живеят, докато има хора с млад дух, желаещи постоянно да се усъвършенстват и развиват.


Източник:
BB Team

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Нашите Промо Предложения

Тренирай неограничено с месечен абонаментен план
Виж повече
icon top